top of page

Συνέντευξη ελculture

Συνεντεύξεις των φιναλίστ στην κατηγορία ελληνικό διήγημα των βραβείων Public και ανάμεσά τους και το βιβλίο μου "Οι Υπέροχοι Νεκροί". Κάντε κλικ στην εικόνα ή scroll down για να διαβάσετε.
Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;


Οι Υπέροχοι Νεκροί είναι μια συλλογή μικροδιηγημάτων που θα μπορούσαν να ανήκουν στο φανταστικό είδος της αν-ιστορικής λογοτεχνίας, ένα είδος γραφής που ασχολείται με την αποδόμηση της Ιστορίας και την ανασύνθεσή της σε ποιητικές εικόνες που μοιάζουν συχνά με σουρρεαλιστικές παραβολές. Στους Υπέροχους Νεκρούς, διάσημοι (και συνήθως υπέροχοι) νεκροί χαρακτήρες βρίσκονται σε ονειρικά τοπία ή επηρεάζουν με απροσδόκητους τρόπους τους ζωντανούς. Ο Μπραμς έχει προβλήματα με το τηλέφωνό του και είναι εξαρτημένος από το λάχανο τουρσί, η Μάρλεν Ντίτριχ ζει μέσα σ’ έναν καταψύκτη με παγωτά, ο Κλωντ Φρανσουά γίνεται η αφορμή για μια παράξενη επανάσταση, ο Βιτγκενστάιν βράζει μέσα σε μια μαρμίτα με σούπα, ο Σκοτ της Ανταρκτικής θέλει να μάθει πιάνο, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Βαυαρίας αποφασίζει να δουλέψει σε κρουαζιερόπλοιο ως πιανίστα, ο Ιούλιος Καίσαρας ταπεινώνεται από ένα μπολ με εντόσθια ψαριών κι ένα μυστηριώδη γλάρο, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Σάρα Κέιν και η Σύλβια Πλαθ πίνουν bloody mary στο σαλόνι ενώ ο αστροναύτης Γκας Γκρίσομ τα ’χει κρυφά με τη Βεατρίκη του Δάντη.


Το βιβλίο είναι γεμάτο αναφορές στο έργο και τη ζωή γνωστών καλλιτεχνών, φιλοσόφων, συγγραφέων και άλλων προσωπικοτήτων, σουρρεαλιστικές νύξεις, κωμικά υπονοούμενα και παιγνιώδεις οπτικές γωνίες. Ιστορικές φιγούρες χρησιμοποιούνται ως αρχετυπικές εικόνες, συχνά απογυμνωμένες από τις ιστορικές τους διαστάσεις ώστε να αποκαλυφθεί ένας πυρήνας απλώς ανθρώπινος. Ιστορικά σημαντικοί χαρακτήρες κατεβαίνουν από τα βάθρα τους για να μας θυμίσουν πως η αναζήτηση της ταυτότητας και του προσωπικού νοήματος είναι ένας αγώνας μοναχικός, κοινός για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικού στάτους. Το αποτέλεσμα είναι ένα περίπλοκο μωσαϊκό σκέψεων που αναζητούν τις ιστορίες τους, πολλές φορές σχεδόν εισβάλλοντας σε αυτές. Σκέψεις πάνω στην ταυτότητα, τη μοναδικότητα, την ιδιοσυγκρασία, τα πολλαπλά νοήματα της ύπαρξης, ζωές που απολαμβάνονται ή χαραμίζονται. Οι Υπέροχοι Νεκροί είναι, ίσως πάνω απ’ όλα, ένας χορός μεταμφιεσμένων που συμβαίνει ακριβώς στο σημείο που συναντιούνται το κωμικό και το τραγικό, η σαχλαμάρα και η αυστηρότητα, ο μυστικισμός και η κοινοτοπία, το αιώνιο και το εφήμερο.


Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;


Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2020 στα αγγλικά (The Fabulous Dead) από τον εκδοτικό Kernpunkt Press στη Νέα Υόρκη, παρόλο που η αρχική του μορφή είναι αυτή που κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά. Είναι το έκτο μου βιβλίο και η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τις εκδόσεις Στιγμός – όλα τα προηγούμενα βιβλία μου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η ελαστικότητα των ορίων της ανθρώπινης ταυτότητας, μία από τις κεντρικές ιδέες του βιβλίου, είναι ένα θέμα που με απασχολεί γενικά και ως συγγραφέα αλλά και σε όλα τα καλλιτεχνικά μου πρότζεκτ, μουσικά ή performance, καθώς είμαι και μουσικός. Το έναυσμα ήταν μάλλον κάποια αποφθέγματα διάσημων προσωπικοτήτων πάνω στα οποία έπεσα κάποια στιγμή, και τα οποία φανέρωναν πτυχές τους που υπονόμευαν την εικόνα που έχει το ευρύ κοινό γι’ αυτές.


Έτσι προέκυψε η ιδέα μιας ανθολογίας με πρωταγωνιστές ιστορικά πρόσωπα σε “παταφυσικές” καταστάσεις. Το αποτέλεσμα μοιάζει μάλλον με περιήγηση σε ένα ονειρικό μοτέλ όπου κάθε δωμάτιο περιέχει μια ιστορία που ανακατεύει το ιστορικό με το φαντασιακό με τρόπους που τους προσδίδουν ένα νέο νόημα, το οποίο – ελπίζω – συνομιλεί με το αναγνωστικό κοινό του σήμερα. Αφού δοκίμασα να συνεργαστώ με διάφορους εκδοτικούς στην Ελλάδα, είχα την τύχη να συναντήσω τις εκδόσεις Στιγμός και την εκδότρια, Μαρία Γυπαράκη, η οποία αγάπησε αυτό το βιβλίο από την πρώτη στιγμή. Έτσι, χάρη σ’ αυτήν, και με τη βοήθεια της Αγγελικής Κορρέ στην επιμέλεια του κειμένου, προέκυψε αυτή η πανέμορφη έκδοση. Το ότι είναι στη βραχεία λίστα των βραβείων Public είναι ανέλπιστη χαρά για μένα και είμαι απερίγραπτα ευγνώμων στους αναγνώστες που το αγάπησαν τόσο και το ψήφισαν.


Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;


Διασκέδασα τρομερά γράφοντας αυτό το βιβλίο, κάθε λέξη του περιέχει την εκστατική απόλαυση που ένιωθα γράφοντάς το, και θέλω πολύ ένα κομμάτι από αυτή την αίσθηση να το πάρουν και οι αναγνώστες. Παρόλο που ο τίτλος ίσως ακούγεται λιγουλάκι μακάβριος, νομίζω πως Οι Υπέροχοι Νεκροί είναι ένα βιβλίο που αφήνει εν τέλει μια αίσθηση παράδοξης ελαφράδας και ανακούφισης. Αυτή άλλωστε είναι και η πρόθεσή μου, η οποία, αν κρίνω από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις αναγνωστών και κριτικών, φαίνεται πως πέτυχε! Η πρόθεσή μου ήταν επίσης να γράψω ένα βιβλίο που μιλά για αρκετά σοβαρά πράγματα – τα οποία σκεφτόμαστε νομίζω όλοι λίγο πολύ – με απροσδόκητους τρόπους που ξεφεύγουν από την κάπως θλιβερή μπαναλιτέ που μας περικυκλώνει στην καθημερινότητά μας. Και παρόλο που όλοι οι πρωταγωνιστές είναι (εντελώς) νεκροί, είναι ένα βιβλίο για τη ζωή και τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους ίσως θα μπορούσαμε να τη ζήσουμε.


Comentários


Featured Posts
Search By Tags
Follow me
  • Facebook
  • Instagram
  • Facebook
  • SoundCloud
  • YouTube
bottom of page